24 czerwca 2024
Świąteczne Smaki Tradycji – Keks w roli głównej

Świąteczne Smaki Tradycji – Keks w roli głównej

Święta coraz bliżej. W domu trwają przygotowania, świąteczne porządki, uzupełnianie listy zakupów, gotowanie i pieczenie. A czymże byłyby święta bez Keksa – oczywiście z wykorzystaniem nowego opakowania mieszanki keksowej HELIO. Dziś inspirujemy i przedstawiamy Wam przepis na to ciasto.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • kropla aromatu pomarańczowego,
  • 25 dag cukru pudru,
  • 25 dag masła,
  • 40 dag mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • orzechy laskowe HELIO,
  • orzechy włoskie HELIO,
  • 45 dag mieszanki keksowej HELIO

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Masło przygotować w misce za pomocą miksera, dodać do niego cukier puder i aromat pomarańczowy. Dokładnie ucieramy. Dodajemy po jednym jajku. Kiedy masa będzie już dobrze ubita, dodajemy w kilku partiach mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, Warto do mieszanki keksowej dodać łyżkę mąki, wymieszać, a następnie razem z orzechami dodać do ciasta. Piec około jednej godziny. Po ostygnięciu można zajadać się pysznym keksem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *