Czy wiesz, że 23 września obchodziliśmy dzień śliwki? Ich odmian jest wiele, ale wszystkie są wyjątkowo pyszne. Na ich bazie powstają nie tylko desery, ale też wykwintne dania. Są wspaniałą przekąską, która sprawdzi się w lunchboxie i zdrowej diecie. Dziś zainspiruj się z Helio i stwórz słodką przekąskę na bazie śliwek, która z pewnością zaskoczy wszystkich domowników. Ciasto ze śliwkami to zawsze dobry pomysł!
SKŁADNIKI:
250 g suszonych śliwek HELIO
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
120 g masła
2 duże lub 3 mniejsze jaja
150g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ciemna polewa do wypieków HELIO
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
Do garnka wlać szklankę wody, włożyć do niej śliwki i gotować ok. 3 minuty. Ostudzić. Masło należy utrzeć z cukrem, stopniowo dodawając do masy jajka. Wymieszaj szpatulką z przesianą mąką, z proszkiem do pieczenia, sodą, a następnie ze śliwkami i przestudzoną zalewą. Wymieszaj. Dodaj ciemną polewę HELIO. Piecz ok. 45 minut. Poczekaj do wystygnięcia. Smacznego!