Pączki to jeden z ulubionych łakoci, jakim raczymy się zarówno na co dzień jak i z okazji ważnych uroczystości. To również symbol Tłustego Czwartku – wylicza się, iż każdy Polak zjada tego dnia ponad 2 pączki.
Jeśli znudziły nam się jednak te ciasta w swojej klasycznej postaci, czyli smażone na głębokim oleju, oblane lukrem, w środku z różaną konfiturą to istnieje dla nich idealna alternatywa. To pączki czekoladowe, pieczone w piekarniku, dzięki czemu można je bezkarnie jeść, bo nie są aż tak tuczące.
Pączki czekoladowe nie są jeszcze u nas tak bardzo popularne jak te klasyczne, ale w wielu miejscach na gastronomicznej mapie Polski można już się nimi zajadać. Kupimy je w dobrych cukierniach, serwuje je też niejedna renomowana restauracja. Ciastka tego rodzaju możemy również przyrządzić samodzielnie i przepis na nie podajemy poniżej.
Składniki:
– 450 g mąki pszennej,
– 130 ml mleka (zamiennie woda, kefir lub maślanka),
– 25 g świeżych drożdży,
– 3 łyżki kakao,
– 1 jajko,
– 70 g cukru trzcinowego.
Mleko należy podgrzać i dodać do niego drożdże. Jajko ubić a następnie dodać do niego wszystkie sypkie produkty, na końcu dodać mleko z drożdżami i całość ugnieść na jednolitą masę.
Ciasto należy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z reguły to 1-1,5 godziny czekania. Kiedy ciasto już urośnie, należy w nim wykrawać pączki – kółka szklanka a w środku mniejszą dziurkę i tak przygotowane przenieść na wyłożoną papierem blachę.
Pączki piec w temperaturze 180 stopni, przez około 10 minut. Po wystygnięciu można je opruszyć cukrem pudrem.